Ruigu kliromizeri

Iako je sada vreme dual (pa i triple) grejaca,verovatno veliki deo ljudi koristi jos uvek kliromizere sa starim evod/protank glavama prve generacije.Neko iz navike,neko zbog lake reparacije a nekom se ,jednostavno,svidjaju.
Imam tri kliromizera (ne bas poznatog) proizvodjaca Ruigu koji su,svaki iz svog razloga,zasluzili da ih pomenem.
RGM2

Obrni-okreni,ispada da ovaj klir koristim i najvise.On mi je “radni”,nosim ga napolje kada nisam u mogucnosti da budem pazljiv i kada ne zelim da koristim skuplje i osetljivije stvari.
O radu nema sta posebno da se kaze.To je,u osnovi,stakleni Evod,zapremine oko 2ml.Sve prednosti i mane ponasanja originalnog Evod-a se mogu pripisati i ovom kliru.
Najveca mana je (pre)obilna kondenzacija,delom posledica same konstrukcije a delom kao rezultat materijala-puno hladnog stakla i metala okolo.Takodje,glava koji stize je ocajna,najgora koju sam probao.Mislim da je zica predebela,fiber je bio izvijen,krivo postavljen…uzas.
S druge strane,prednosti ima vise.Prva je cena – za ~3$ tesko da moze da se uzme nesto bolje.Druga i bitnija je kvalitet.Mozda sam imao srece pa sam dobio takve primerke i mozda to nije uvek slucaj ali ,na sva tri klira ovog prizvodjaca,zavrsna obrada je perfektna.Svaki navoj,svaki zazor,sve je savrseno precizno i bez greske…Nesto sto se ocekuje ( i ne dobije uvek) za 25$ ali ovde pricamo o 3$.Imam utisak da to i nije s namerom uradjeno,da bi se dobio neki premium proizvod ili slicno,pre da je rezultat izrade na novim i preciznijim masinama,sa manje odstupanja.

RG200

Ovaj klir,sem izrade koja je ponovo savrsena,kao da je pravio drugi proizvodjac.Dok prvi i treci izradom podsecaju na,kako moj kum kaze “mali sportski tenk”,ovaj odaje utisak neke neznosti.Prvo,veoma je lagan.Iako je izradjen od SS,mislim nije radjeno na strugu,pre je u pitanju presovani lim ili tako nesto.To nije problem,sve je lepo i funkcionalno ali nema onu “masivnost” koja se cesto vezuje za kvalitet.Drip tip koji dolazi uz njega je kratak i od hromiranog mesinga.Na FT postoji identican u varijanti SS,ko zeli.
Ono sto je specificno za ovaj model (a toliko razlicito predhodnom) je totalno odsustvo kondenzata.Bukvalno nikada nisam imao ni jednu kap.Mislim da tome doprinose njegove male dimenzije.Naime,duzina klira bez DT je tek oko 40mm.Bez obzira na to,zbog relativno tankih materijala od kojih je konstruisan,uspeva da primi oko 2ml tecnosti.
Dve stvari koje bih mogao izneti kao zamerku su: prvo,preteran protok vazduha.Obicno mi to ne smeta previse ali ovde,bukvalno,otpor ne postoji.Postoje tri otvora na 510 konektoru pa je neki prsten sa kontrolom vazduha pozeljan.Licno,to korigujem upotrebom starih Evod glava umesto onih za Protank.
Druga stvar je punjenje.Na bazi postoji obruc sa cetiri minijaturna otvora pa je potrebno koristiti bocicu sa iglom.Razumem da je taj dodatak bio neophodan zbog konstrukcijske cvrstoce ali otvori su ipak mogli biti malo veci.
Cena na FT od nepunih 7$ je otprilike odgovarajuca,po meni.Ne bih rekao da je povoljan ali ni da je preskup.Ipak je ,na neki nacin, zanimljiv.I po dimenzijama a i po izgledu.
Jedna napomena-veci brat RG400 ima neki problem sa grgoljenjem ili curkanjem ili nesto tako.Mozda je 4ml previse za ove glave ili je nesto drugo u pitanju ali kod manjeg modela toga nema.
RG280

Iskreno,nemam pojma zasto sam ovo uzeo.Mislim da su flasica sa iglom i kutijica sa magnetom bile presudne :).Salim se,uzeo sam zbog skoro 3ml kapaciteta,to je najveci klir koji imam.I pored skoro dvostruke zapremine,dimenzije su mu iste kao Protank Mini 2.Izradjen je od SS a obloga staklene tube je od aluminijuma.Iako je u pitanju aluminijum,debljina od skoro celog milimetra pruza utisak da moze preziveti i prelazak lakseg vozila a ne samo slucajne padove i odaje utisak robustnosti.Kvalitet je standardno odlican ali cena od skoro 9$ je ipak malo preterana.Sto se samog rada tice,nemam sta posebno da kazem.Performanse klira umnogome odredjuje sama glava a ovde su one poznate vec dugo,ostalo se svodi na dimenzije,materijale i,u krajnjem slucaju,vizuelni utisak.

Autor: bobpp

Za više detalja posetite naš forum.

Komentariši