Kanger Subtank mini

Subtank mini je jedan baš svestran atomizer koji u potpunosti može zadovoljiti potrebe velikog broja korisnika. Takodje, idealan je za neodlučne koji još nisu našli sebe, jer u jednom atomizeru se dobija savršena verzija kajfuna, protanka, aerotanka i jedan tipičan atomizer za uvlačenje direktno u pluća. U svakoj varijanti subtank mini radi savršeno, pa sa sigurnošću mogu reći da se radi o do sad najkompletnijem rešenju, pod uslovom da nam ne smetaju njegove dimenzije. Prečnik atomizera je 22mm, pa je to upravo ono što većini odgovara, tako da jedina zamerka koju neko može imati na račun ovog atomizera, jesu crvene gumice.

Izrada je na veoma visokom nivou, što je tipično za Kanger, pa to više nije nikakvo čudo. Svaki i najsitniji detalj na njemu je savršen. U pakovanju se nalazi sve što je potrebno za korišćenje, zajedno sa rezervnim tankom i gumicama. Pored dve fabričke glave, u pakovanju se nalazi i RBA glava, zajedno sa kantalom i japanskim pamukom, rekoa bih da je Muji. Pakovanje je jako kvalitetno, od debele lepenke, a sve je to umotano u omot od kartona sa izuzetno kvalitetnom štampom i parcijalnim lakiranjem.

Glavni konkurent Subtanka je Joyetech Delta 2, koji mu je po dimenzijama i po funkcionalnosti jako sličan. Ako se porede fabričke glave, tu Delta odnosi pobedu, ali generalno, meni se Subtank više sviđa. Fabričke glave kod Subtank-a su namenjene samo i isključivo za uvlačenje direktno u pluća i to je najveći nedostatak ovog atomizera, a možda za nekoga i najveći plus. Bez obzira o kojoj se snazi radi, čak i na 20+ W, ako se para povlači tehnikom usta pa pluća, ona će biti siromašna, bljutava i peći će grlo. Ove glave primaju ogromnu količinu tečnosti, tako da je potrebno veliko strujanje vazduha kako bi se ona pretvorila u paru, što je moguće jedino snažnim povlačenjem direktno u pluća. U protivnom, grejač ostaje zagušen tečnošću, pa sve što možemo povući je teška i vlažna para, koja ni najmanje nije prijatna. Nisam pristalica ovog načina korišćenja, ali sam ovaj put morao da probam kako bih shvatio pravu svrhu ovih glava. Inače, na granici sam bio da pomislim da su mi stigle glave sa felerom ili da se radi o lošem uređaju. Tako sam na kratko osetio čari te nove tehnike, i mogu reči da nije da mi se nije svidelo, ali nikako ne opravdavam taj način korišćenja zbog uvlačenja prevelike količine potencijalno opasnih hemikalija, odnosno hemikalija koje mogu biti nezdrave u toj količini. Povukao sam nekoliko puta sa iStick-om podešenim na 25W i usta su mi bila puna ukusa a cela prostorija je bila puna pare. Ipak, za prosečnog korinika, ove glave su neupotrebljive i svakome bih od srca savetovao da ih odmah premota ili da ih ne koristi uopšte.

Za njima nema ni potrebe, jer je RBA glava odlično rešena. Zapravo, u celini je Subtank sa RBA glavom najbolje kajfunoliko rešenje koje sam imao prilike da vidim, čak rekao bih bolje i nego lemo. U radu, na Lemo najviše podseća, samo sa daleko lakšim postavljanjem setapa i bolje rešenom kontrolim vazduha. Kako bi se postavio setap, dovoljno je da se krajevi kantala uguraju između srafa i graničnika i zategnu srafovi. Nema potrebe za obmotavanjem oko šrafova ili guranjem u neke nepristušačne rupice, a bez problema priteže kantal debljine 0.20. Tanje nisam probao, a i ne verujem da će neko. Zatim se krajvi kantala bez problema odlome, bez straha da će se olabaviti šrafovi ili zica izvući iz ležišta. Takođe, zidovi komore su dovoljno daleko, tako da nema straha da će krajevi žice udarati u zid, kao u slučaju egrip RBA glave. Unutra je sve komotno i ima sasvim dovoljno prostora za postavljanje setapa, a opet, komora je dovoljno male zapremine da se to ne bi negativno odrazila na performanse. Otvor za dovod vazduha je prilično nisko, što garantuje dovoljnu natopljenost fitilja i lako povlačenje tečnosti, a opet dovoljno visoko da ne dođe do curenja. Čini mi se da su najviše pažnje posvetili preciznom odmeravanju visine ovog otvora, što je glavni preduslov za dobar rad. Prečnik otvora za vazduh je veliki, gotovo kao kod lema, pa se glava može prilagoditi i povlačenju direktno u pluća, kao i sasvim umerenom setapu. Ipak, zbog prečnika otvora, mislim da bi minimum debljine onoga oko čega motamo žicu ttrebao da bude 2mm. Ja sam sasvim dobar setap dobio sa žicom 0.20, oko 2.3mm, 4 namotaja i 1.9 oma.

Podešavanje protoka vazduha je takođe odlično rešeno i moće se podešavati od veoma lakog do veoma tvrdog. Može se birati između jedne rupice prečnika oko 2mm, dve rupice, ili elipsastog otvora dugačkog skoro 1cm, koji se po potrebi moze naštelovati po želji i podesiti jako tvrdo povlačenje. Zahvaljujući svemu navedenom, subtank je spreman za snage od 7 do 77W.

Kome sve to ne odgovara, Subtank se može koristiti i sa svim prethodnim kanger glavama, odnosno sa BCC (PT2) i BDC(aerotank). Meni ova barijanta naviše odgovara, a rešio sam da jedan primerak zadržim za sebe pre svega zbog kvaliteta izrade, izgleda i AFC kontrolera, a i zbog mogućnosti igranja.

LiberPrint

Komentariši