Pioneer4you iPV Mini V2

Kada se iPV mini 2 pojavio, ni najmanje mi nije bio zanimljiv, pre svega zbog povelikih dimenzija, velike cene, i karakteristika koje su slicne nekim dosta manjim i povoljnijim modelima, kao sto je Smok M65. Narucio sam ga u jednom periodu kada se nista novo nije pojavljivalo, ponesen pozitivnim utiscima koji u glavnom prate ovaj mod. Sada, mogu reci da bih mnogo pogresio da ga nisam narucio, i da bih ostao uskracen za jedno veoma pozitivno iskustvo, ali nisam u potpunosti siguran da li opravdava cenu i dimenzije.

Mod dolazi u kvalitetnoj kartonskoj kutiji, u zanimljivom polozaju, nagnut pod oko 30 stepeni, a apsec mu drzi USB kablic koji je jedini dodatak koji stize uz njega, osim nekoliko papirica. Izrada je sasvim solidna, ali ne mogu reci i da je odlicna. Ima detalja koji kvare utisak, a i vidjao sam modele dosta povoljnije a bolje izrade. Pre svega, mislim da jedan ovakav mod ne bi smeo da ima poklopac baterije izradjen od hromiranog mesinga, a ima. Ono sto mi je sve vreme bolo oci i zuljalo prste prilikom koriscenja je spoj elemenata kucista na zaobljenoj strani. Ovaj spoj nije mnogo vidljiv, ali meni se pogled nesto zalepio za njega, a najgore je sto se nalazi bas tamo gde stoje prsti, pa se sve vreme oseca. Mislim da je ovo trebalo nekako bolje izvesti, i taj spoj uklopiti u neki dekorativni zljeb, kako ne bi bio previse uocljiv. Finis je dobar, ali gladak, i otisci su primetni posle svakog dodira, narocito na crnom modelu. Kada bih ga aktivno koristio, najvise bi mi strah bilo od ispadanja, jer je prilicno klizav. U takvim situacijama covek reaguje refleksno, pa bi se nekome moglo desiti da postavi nogu i ostane bez nje, s obzirom koliko je tezak. Mesingani sraf na plus polu izgleda kao da je ugradjen polovan, odvrnut i zavrnut ko zna koliko puta. Pomislio sam da sam se uhvatio za koriscen primerak, ali sam posle video da je to slucaj na svim primercima. Ovo je verovatno trag od presovanja, ili kako je vec ugradjen, jer se konektor ne podesava odvrtanjem vec je plivajuci sa oprugom.  Ovo ne predstavla nikavu smetnju niti je vidljivo, tako da i nije neki nedostatak. Smesan i beznacajan nedostatak je i folija na displeju koja je puna mehurica i izgrebana, verovatno prilikom postavljanja, ali mislim da kod uredjaja ove klase treba povesti racuna o ovim sitnicama. U celini mod izgleda lepo i kvalitetno, i jedino sto ozbiljno kvari utisak je taj spoj i mesingani poklopac, ali to je valjda zastitini znak kineske industrije. Tasteri su ubedljivo najbolji od svega sto sam imao prilike da probam, narocito fire taster koji je veliki, na idealnom mestu i sa veoma malim hodom. Prilikom okidanje, otpor je taman toliki da se oseti da je pritisnut, klik je gotovo necujan, a okida bilo gde da se pritisne. I ako je tezak celih 155 grama bez baterije, osecaj prilikom drzanja i koriscenja je dobar, i moglo bi se reci da je mod ima dobru ergonomiju.

Dimenzije moda su povelike, ali do nekle opravdane nacinom zamene baterije i izuzetno dobrom elektronikom. Na fotografijama izgleda da je mod samo malo veci od Smoka M65, i mere to govore, ali vizuelno u ruci izgleda da je mnogo veci, verovatno zbog duzine od 96mm, sto je za 11mm vise nego Smok, i sto cini da saka bude popunjena njime. Sirina je 40mm, za 2mm vise nego smok, a debeo je 23mm.

Ono u cemu je ovaj mod neprevazidjen su performanse, i ovde nece ostati uskraceni ni zahtevni, ni oni manje zahtevni korisnici. U radu, ovaj mod je stvarno izuzetan, a posebno bih pohvalio izuztno dobru optimizaciju potrosnje baterije. Prva baterija koju sam koristio u njemu je stara i izrabljena Sanyo 2600mAh, koja u eVic-u nije mogla da izgura ni 4ml. Sa iPV mini sam sa njom potrosio celih 7ml, najvise pri snazi od 7.5W, za koje bih rekao da su realni. Indikator napunjenosti pokazuje i praznjenje baterije pod opterecenjem, pa pri okidanju u zavisnosti od podesene snage i kvaliteta i napunjenosti baterije, trenutno smanji broj piksela na indikatoru. Proizvodjac je veliku paznju posvetio bezbednosti prilikom koriscenja, pa mod nece dozvoliti koriscenje na vecoj snazi nego sto baterija moze bezbedno da isporuci. Takodje, elektronika je tako optimizovana, da crpi zadnju bezbednu kap energije. Na primer, sa mojom izrabljenom baterijom, kada je potpuno napunjena, mod nije hteo da radi preko 25W. I ako indikator u mirovanju pokazuje da je do vrha puna, kada se pri 25W pritisne taste, indikator se spusti do samog dna a mod isporucuje struju oko 3-4 sekunde. Na 15W je sa ovom baterijom sasvim normalno radio, a dok je pritisnut taster indikator je padao negde na pola, dok je na 7.5W indikator samo malo padao. Kako se baterija praznila, tako je i gornja granica na kojoj je mogla da radi opadala. Kada je konacno mod prekinuo sa radom na 7.5W, mogao je da nastavi da radi na 6W. Ovo je jako dobro zato sto manje zahtevnim korisnicima omogucuje najduzu mogucu autonimiju, a zahtevnim konstantan rad bez ikakvog pada performansi. Kada sam zamenio bateriju i ubacio samsung INR 18650 25R, pri 7.5W nisam osetio nikakvu razliku u odnosu na poslednje povlacenje sa losom baterijom. Sa dobrom baterijom pri vecim snagama pad napona pod opterecenjem je daleko manji, a mod radi i na maksimalnoj snazi. Nisam siguran koliko precizno isporucuje maksimalnu deklarisanu snagu, ali verujem da ce biti dovoljno i zahtevnijim korisnicima. Nisam u mogucnosti da se stavim u njihov polozaj, ali nisam siguran koliko je njima bitna preciznost u par vati. Pri pokusaju na 70W sam uspeo da spalim glavu na eleaf Melo atomizeru, koji sam prethodno probao na 25 i sa par povlacenja dobro zadimio prostoriju i uplasio macku ;D

Inace, za razliku od prethodne verzije ovde je merenje otpora tacno, odnosno mod zaokruzuje na blizu vrednost. Recimo otpor 2.07 prikazuje kao 2.1, a 1.83 kao 1.8. Zanimljivo je i to da se na + tasteru nalazi 5 predifinisanih najcesce koriscenih podesenja do kojih se dolazi po jednim klikom, dok je za precizno podesavanje u koracima po 0.1 potrebno prvo pritisnuti minus taster. Posle pustanja “fire” tastera displje se vrlo brzo zatamni, ali brojevi ostanu vidljivi. Kome nije dovoljno svetla, moze pritisnuti plus ili minus tastere i ono ce se upaliti na narednih nekoliko sekundi. Gasenje i paljenje moda je sa 6 klikova.

U celini, ako zanemarimo sitnije nedostatke, ovo je jako dobar mod. Za zahtevne korisnike ovo je mod koji uvek izvlaci maksimum i obezbedjuje konstantan rad, a za manje zahtevne opet do zadnjeg povlacenja identicno radi i iz baterije izvlaci mozda i do 30% duzu autonomiju od vecine modova. Step down radi dobro i precizno, i bez problema spusta i do 5W sa odgovarajucim otporom grejaca. Ipak, da me neko pita da li bih kupio za sebe ovaj mod, moj odgovor bi bio: ne. Bez obrzira ne sve pogodnosti koje nudi, za moj ukus je previse veliki i tezak. Da li vredi onoliko koliko kosta? Verovatno da jer nudi dosta, ali kada bi proizvodjac malo vise poveo racuna o nekim sitnicama, verovatno ne bih bio u dilemi.

Na kraju, evo nekoliko fotografija sa raznim atomizerima i iz ruke:

LiberPrint

Komentariši