Joyetech delta 2

Po nekad imam osećaj da se kinezi sprdaju sa nama, servirajući nam slične uređaje različitih proizvođača, koji svi imaju po neki nedostatak koji onaj drugi nema. Na taj način nas bacaju u tešku dilemu, a vrlo često mnogi od nas se reše za kupovinu oba uređaja, kako bi procenili šta im više odgovara. Taj osećaj mi se vratio kada su mi u ruke došli Kanger Subtank i Joyetech Delta 2, jer se radi o jako sličnim uređajima, ali oba imaju po neku prednost i po neki nedostatak u odnosu na onaj drugi, koji se vrlo lako mogao izbeći. Nisam ljubitelj teorija zavere, ali ovo mi liči na opasnu zaveru sa ciljem izvlačenja što više para iz naših džepova. Možda poređenje ova dva modela zaslužuje posebnu temu, tako da ću ja ovde pomenuti samo neke ključne sličnosti i razlike. I ako je ova tema posvećena pre svega delti, čini mi se nemogućim pisati nešto o njemu bez poređenja sa Subtankom.

Delta 2 je takođe jako fleksibilan i prilagodljiv atomizer, i čini mi se da zajedno sa još nekoliko zaslužuje svrstavanje u posebnu kategoriju hibridnih atomizera. Međutim, za razliku od Subtanka, u njegovom slučaju se RBA glava kupije odvojemo. Ali, ako se uzme u obzir da je cena atomizera bez RBA glave nešto niža od subtanka, a zajedno sa RBA glavom “tu negde”, onda mu to dođe na isto. Ipak, cini mi se komotnijim rešenjem kad se sve kupi u jednom pakovanju. Pakovanje Delta 2 je veoma jednostavno i sadrži samo atomizer i jednu rezervnu glavu, a u pakovanju sa RBA glavom se nalazi šrafciger, pamuk, rezervni šrafići i žica.

Za razliku od Subtanka, u slučaju Delta 2, atomizer nije potpuno rasklopljiv i nije moguća zamena samo stakla. Nije moguće ni neko “budženje” drugih glava, jer se unutra nalazi cilindar koji poklapa glavu. Ovaj cilindar dodatno otežava punjenje, mada ne previše da bi imalo uticaj na kompletan doživljaj korišćenja. Kontrola prtoka vazduha je odlično rešena, uz pomoć dugackog elipsastog otvora, bez dodatnih rupica. Ovo je po meni najbolje i najjednostavnije rešenje i više mi se sviđa nego na subtanku, mada, opet, nije presudno za kupovinu. Ne smatram presudnim ni nemogućnost zamene stakla, jer lično nisam sklon basanju i ispuštanju opreme, ali za nekoga to može biti bitan detalj, naročito zato što kanger nudi i rezervno staklo. Sa druge strane, kod Delte je staklo bolje zaštićeno.

Što se fabričke glave tiče, rekao bih da je ona daleko bolje rešena nego Kangerova sub glava koja je namenjena isključivo za uvlačenje direktno u pluća. Ovde postoji mogućnost prigusivanja dovoda tečnosti, a i konstukcija je bolje rešena, pa se može koristiti i za uvlačenje u usta pa u pluća, što je daleko bezbednija varijanta. Glava je sa jednim vertikalnim grejačem od prilično debele žice, pa je i dalje potrebna prilično velika snaga da se “potera”, Kada se dovod tečnosti maksimalno otvori, ponovo se deašava preveliko nalivanje grekača, pa je moguće korišćenje isključivo sa veoma velikim protokom vazduha, kako bi tolika količina tečnosti stigla da ispari. Ovo je jedino moguće rešenje da se jedna fabrička glava prilagodi korisnicima koji puvlače direktno u pluća i onima koji prvo povlače u usta, jer se radi o drastično različitim tehnikama koje zahtevaju drastično različito natapanje grejača. Ipak, potrebna je doza opreza, pošto se radi o glavama sa organskim pamukom, kako se u slučaju povlačenja direktno u pluća ne bi previše zatvorio dovod tečnosti, što može trenutno uništiti glavu.

Što se RBA glave tiče, ovde blagu prednost odnosi Kanger glava, pre svega zbog daleko lakšeg postavljanja setapa. Zatim, još jedan nedostatak Joyetech glave je i to što je izrađena od hromiranog mesinga, ali je prednost što se može kupiti i odvojeno. U radu, nema neke realne razlike i ako bi trebalo da kanger glava ima bolje natapanje zbog nižeg otvora za dovod vazduha. Ovo više ne mora da znači jer najčešće koristimo veoma kvalitetne pamuke, koji tu razliku veoma lako premošćavaju. Otvor za dovod vazduha je takođe dosta veliki, slično kao kod subtanka ili Lemoa, pa su i performanse slične. U stvari, mislim da su to trenutno tri najfleksibilnija atomizer na tržištu, a razlike u realnom radu najviše zavise od samog setapa. Jedina bitna razlika je u podešavanju dovoda vazduha i tu je Delta ubedljivo najbolja, pa za njom Subtank.

U celini, Delta je odličan atomizer a i generalno mi se sviđa put koji su odabrali kineski proizvođači sa prilagodljivim modelima. Nadam se da sam ovim postom nekome olakšao izbor. Za zahtevne korisnike koji ne uvlače direktno u pluća ili uvače povremeno, delta je bolji izbor. Kome je bitno samo uvlačenje direktno u pluća, onda Kanger. Za korišćenje isključivo RBA glave, mislim da pobedu može odneti pre svega lični ukus po pitanju izgleda. Moj izbor je subtank, ali pre svega zbog mogućnosti korišćenja starijig singe coil glava, mada mi se Delta više sviđa vizuelno. Na kraju, evo još nekoliko fotografija:

LiberPrint

Komentariši