Zdravstveni strucnjaci o zabrani e-cigareta od strane SZO

Svetski zdravstveni strucnjaci upozoravaju da je zastrasivanje pusaca u vezi sa elektronskim cigaretama dovodi u opasnost njihovo zdravlje, sprecavajuci ih da predju na manje stetnu alternativu.

Oni kazu da su negativne informacije o e cigaretama u ozbiljnoj nesrazmernosti sa dostupnim istrazvanjima i da je prelazak na elektronse cigarete, gotovo isto sto i prestanak pusenja.

Ovi komentari dolaze zbog poziva svetske zdravstvene organizacije na zabranu koriscenja elektronskih cigareta u zatvorenim javnim prostorijama, jer one navodno nose rizik. Dobrotvorna organizacija za borbuprotiv pusenja je izjavila da ne favorizuje ovu zabranu.

Izvestaj SZO navodi: Cinjenice da para elektronskih cigareta ima manje stettnih sastojaka nego dim duvana, ne znaci da su te kolicine prihvtljive za one koji su izlozeni.

Ali specijalista za bolesti zavisnosti profesor Neil McKeganey, direktor centra za istrazovanje zloupotreba droge u Glazgovu, tvrdi da su te preporuke refleksna reakcija. On tvrdi: E cigarete su najkorisniji nacin za smanjenje stete izazvane pusenjem, za one koji ne mogu bez cigareta. Ctrahovi koji se sada generisu, ukljucujuci i vase zdravstvene profesionalce, su nesrazmerni i mogu ozbiljno da ugroze pokusaje ljudi da koriscenjem e cigarete smanje ili totalno odbace cegarete. To ce biti izuzetno zalosno, narocito zato sto su ti strahovi teorijski. SZO su prilicno prevremeno savetovali zabranu, kada dokazi za stetu usled pasivnog pusenja nisu ni blizu nivoa kao sto je prikazano.

McKeganey je rekao da nema sumnje da su elektronske cigarete bezbednije, dodajuci da su neki zahtevi totalno ekscentricni.

“Mislim da ovo ima veze sa licnim stavovima zdravstvenih lidera”, rekao je on.”Pusenje je glavni razlog loseg zdravlja i prerane smrti i toliko je napora ulozeno u ljude da prestanu sa pusenjem, a zato sto i u ovim cigaretama ima nikotina, mnogi su pretpostavili da su i one podjednako lose”

Ceo tekst se moze procitati ovde: http://www.heraldscotland.com/mobile/news/home-news/healthcare-experts-turn-on-who-over-calls-to-ban-e-cigarettes.25177099

Autori clanka objaveljenom u casopisu “zavisnost” imaju sasvim drugacije misljenje od SZO. Zan Fransoa Eter, specijalista za bolesti izazvane pusenjem u institutu za socijalnu i preventivnu medicinu univrziteta u Zenevi, rekao je da mladi retko koriste elektronske cigarete i da procenat mladih pusaca opada.

Elektronske cigarete sadrze mali deo toksina koje imaju i duvanske cigarete, zahvaljujuci kojima pomazu zavisnicima da ostave duvan, ali je njihova kolicina toliko mala da ne moze da dovede zdravlje u opasnost. U sustini, elektronske cigarete su najmanje stetna alternativa zavisnicima od nikotina.

“Ovaj izvestaj SZO promovise klasicne cigarete, kocenjem bezbednije alternative”, tvrdi Zan Fransoa Eter. “Oni su izneli misljejnje koje bi moglo da odvrati pusace u svojim pokusajima da predju na manje stetnu alternativu i komplikuje lansiranje ovog proizvoda, i da treba krivicno goniti one koji su odgovorni.”

Ako se milion pusaca odluci za elektronske cigarete, to znaci spasavanje 6000 zivota

http://www.20min.ch/ro/news/suisse/story/Des-experts-critiquent-le-rapport-de-l-OMS-10629359

Komentariši