Studija – visoka koncentracija formaldehida pri visokim naponima

Evo jedne dosta objektivne studije, gde je po prvi put testiran sastav pare pri razlicitim snagama, odnosno sa kliromizerom otpora 2.4oma i baterijom promenljivog napona. Koriscen je top coil kliromizer i baterija tipa twist, koja je dopunjavana kada se isprazni do 50%.

Tekst je prilicno opsiran, ali sustina i glavni akcenat je na povecanju koncentracije formaldehida. Tu su i jos neke hemikalije, ali sve su u prisutne u zanemarljivim kolicinama. Sa povecanjem koncentracije VG-a samnjuje se koncentracija formaldehida, ali se povecava koncentracija acetona. Sustina je da je na 7W kolicina svih hemikalija koje su prisutne toliko mala da se moze reci da je beznacajna i bezopasna. Vec sa povecanjem na 9.6W i vise, koncentracija formaldehida postaje zabrinjavajuca i izjednacava se sa kolicinom iste hemikalije u duvanskim cigaretama. Zato se preporucuje korisnicima koji imaju potrebu za vecim snagama, da koriste tecnosti sa vecim procentom VG-a. Ipak, ovo je samo jedna od 70 kancerogenih hemikalija koje su pronadjene u duvanskim cigaretama, pa se cak i u slucajevima koriscenja na visokim naponima elektronske cigarete jos uvek smatraju daleko manje stetnom alternativom duvanu. Vazno je napomenuti i da je koriscen top coil kliromizer, a za njih je poznato da imaju lose snabdevanje tecnoscu i da uvek rade na ivici zagorelog ukusa, pa je verovatno sa boljim natapanjem atomizera i opasnost manja. Zanimljivo je da ni u jednom slucaju nisu pronadjeni tragovi acrolena.

Evo i linka do kompletnog teksta: http://ecigarettereviewed.com/high-voltage-and-formaldehyde-output-from-e-cigs

E sad, ako se koncentracija hemikalija toliko povecava samo od 7 do 10W, mogu da zamislim sta se desava sa tecnostima na 30 ili daleko bilo na 100W. I ako je i dalje broj prisutnih hemikalija manji, njihova koncentracija je verovatno ogromna i daleko veca nego kod duvanskih cigareta. Dovoljno je pogledati jedan onaj oblak koji proizvede Rip triper i sve je jasno. Narocito treba biti oprezan sa mehanickim modovima i sub ohm setapima, gde korisnik konzumira ogromnu kolicinu isparenja na ogromnoj snazi, a da toga nije ni svesan. Pri otporu od 0.3oma, sa punom baterijom(a kvalitet baterija u poslednje vreme raste), prizvodi snagu od 58W. Ako nam samo uredjaj za merenje nije tacan sto je pri tako malim tolerancijama sasvim moguce i verovatno, ako je otpor umesto 0.3 u stvari 0.2, onda je snaga na tom grejacu celih 88W. Ako uredjaj laze za 0.2, pa je otpor 0.1om, onda se snaga penje do neverovatnoh i verovatno otrovnih 176W.

Komentariši