Poređenje emisije toksičnih materija u elektronkskim i duvanskim cigaretama

Evo jedne detaljne studije koja objasnjava lupetanja novinara po pitanju pronadjenih teskih melata u elektronskim cigaretama. Tekst je prilicno opsiran, pa ko zeli da procita ceo moze ovde, a ja cu pokusati da napisem sustinu.

Cini mi se da sto vise pokusavaju da nadju razloga za zabranu eloektronskih cigareta, sve vise isplivava na videlo istina koliko su duvanske cigarete stetne.

Ovo istrazivanje je radjeno na uzorcima duvanskog dima i pare elektrnoskih cigareta, koji su uzeti u prostoriji sa otvorenim prozorom. Istina, u pari elektronskih cigareta je pronadjena izvesna koncentracije pojedinih metala, ali radi se samo o 6 od ukupno 47. Pojedini metali kao sto su nikl, hrom, cink i srebro su cak bili vise koncentrovani u pari nego u dimu, ali je i dalje ta koncentracija toliko mala da je potpuno bezopasna, i meri se u milijarditim delovima grama na 1h. Znaci, koncentracija ovih metala je i u elektronskim i u duvanskim cigaretama bezopasna i za korisnika i za lica u okruzenju. Ovo je isto kao da neko pokusava da nas uplasi zrncem peska koje smo mozda pojeli zajedno sa jagodom. Medjutim, protivnici elektronskih cigareta se ovoga drze ko pijani plota, a niko ne pominje da je dozvoljena kolicina nikla u inhalacionim lekovima 1.5 mikrogram, sto je 10 puta vise nego u elektronskim cigaretama. Ovo znaci da treba potrositi 15ml tecnosti dnevno, kako bi se priblizili dozvoljenom limitu nikla u lekovima. Sto se hroma tice, dozvoljena necistoca u inhalacionom sistemu u medicini je 25 mikrograma dnevno, sto je naspram 28 nanograma u pari elektronskih cigareta oko 900 puta vise.

Sa druge strane, koncentracija ostalih metala kojih u elektronskim cigaretama nema uopste, u duvanskim je daleko veca od dozvoljene, pre svega olova i kadmijuma. Prilikom ovog istrazivanja, merena je ukupna kolicina metalnih cestica u prostoriji, i prilikom uzimanja uzoraka duvanskig dima ona je bila 4,5 puta veca nego pre ispustanja dima. Prilikom ispustanja pare, koncentracija metalnih cestica se nije povecavala. Ovo govori u prilog tome da je kolicina cestica u isparenjima elektronskih cigareta zanemarnljiva, a narocito neskodljiva za potencijalne pasivne pusace.

Takodje, kolicina ostalih neorganskih i organskih materija pronadjenih u pari e cigarete je 100-1000 puta manja u odnosu na duvanske, ili ih nema uopstte. Naravno, u elektronskim cigaretama nema ni 7000 otrova, od cega 70 kancerogenih, odnosno nema apsolutno niceg kancerogenog.

Mozemo zakljuciti da se prica koju mediji guraju o 4 puta vise metala, odnosi na onih nekoliko metala cija je koncentracija zanemarljiva. Kada bi smo tim novinarima sudili za obmanu, oni bi bilo oslobodjeni krivice jer se njihova tvrdnja moze uzeti za istinu. Sa druge strane, radi so o bezobraznoj obmani i pokusaju zastrasivanja, necim sto nema nikakvih osnova. Istina je da te kolicine metala zaista postoje u elektronskim cigaratama, ali da one nisu nista sto bi treblao da nas zabrinjava, i daleko manje od dozvoljenih kolicina koje su propisane za lekove koji se inhaliraju.

http://ecigarettereviewed.com/study-emissions-of-metals-and-toxic-chemicals-from-e-cigs-and-tobacco-cigarettes

Komentariši