Aspire CF VV

Ima oko nedelju dana od kako su mi stigle aspire CF baterije, ali ja kasnim sa utiscima jer ni sam ne znam sta da napisem. Daleko od toga da je ovo losa baterija, ali je ocigledno da ovom proizvodjacu fali malo iskustva prilikom izbora komponenti. Izgled, finis, materijal, pivajuci plus – sve je to dovedeno do savrsenstva, ali… Cini mi se da je za ovu cenu trebala da bude ugradjena bolja elektronika, kao i u slucaju 1600mAh – bolja celija.

Na spoljasnjem izgledau ja nista ne bih ni dodavao ni oduzimao jer je sve savrseno. Ni jedan delic nije od hromiranog mesinga, tako da je baterija prakticno neunistiva. Tuba je oblozena imitacijom 3D karbon fibera, sto jako lepo deluje a i deluje trajno. Metalni delovi su od nerdjajuceg celika, sto resava probleme korisnika, koji kao ja imaju problem sa skidanjem hroma sa hromiranih delova ostalih proizvodjaca. taster je cetvrtast, metalni, veoma malog hoda i jako prijatan za koriscenje. Plus pol je plivajuci, tako da se svaki atomizer moze zavrnuti do kraja, bez straha da ce se ostetiti gumica na plusu, a kontakt je uvek savrsen. Ovo je detalj koji je nedostajao, a ni danas nije prisutan na pojedinim dosta skupim modovima. Zavrsna obrada metalnih delova je slicna kao na kanger aerotank klirovima, tako da u kombinaciji sa njima izgleda kao da se radi o hibridu. Na zalost, to je sve sto u potpunosti opravdava cenu i za sta se moze reci da je vrhunsko. Sve ostalo je prosecno, zbog cega je i meni izuzetno krivo jer sam ove baterije sa nestrpljenjem ocekivao.

Kada je baterija puna, taster svetli plavo. Prema opisu proizvodjaca, kada napon celije padne na 3,5V, pali se narandzasta lampica i to bi trebalo da bude signal da bateriju uskoro stavimo na punjenje. Medjutim, kod aspire VV baterija, kad se upali narandzasta lampica, ostaje jos nekoliko povlacenja pre nego sto se baterija popruno ugasi.

Potenciometar za podesavanje napona je jako lepo izveden a napon se ocitava kroz elipsasti prozorcic. Prilikom okrtanja se cuje tihi klik u prilicno ravnimernim podeocima, Na zalos, elektronika je totalno neprecizna, narocito na nizim naponima. Od 4.3V pa navise je situacija bolja, ali i vise pada pod optercenjem. Na 3.3V se merenje bez opterecenja pokazuje 3.14V a realnih 3.3 se dobije tek negde na pola izmedju obelezenih 3.3 i 3.8. Na 3.8 pokazuje 3.65, a kada se u prozoru vidi samo osmica, onda je tacno 3.8. Na 4.3 je tacno toliko a na 4.8 je 4.75 i to je maksimum od ove baterije/a. Evo i na fotografijama kako to izgleda:

ovo je 3.65V

a ovo je 3.8

Ovo i nije neki nedostatak, ali nesto sto kosta oko 40-50$ ne bi trebalo da ga ima. Neko ko toliko plati bateriju, zeli da se osloni na realne brojke koje vidi ocima a ne na subjektivni osecaj.

Sto se ugradjenih celije tice, kod verzije sa 650 i 1100mAh je sve kako treba. Baterije traju izuzetno dugo,  a pad napona pod opterecenjem sa praznjenjem baterije je prisutan u manjoj meri. Medjutim, model sa 1600mAh koji takodje izuzetno dugo traje, kada je u priblizno trecoj trecini svog kapaciteta, pokazuje dosta veliki pad napona, pa pod opterecenjem od 1.8oma ne moze da izbaci vise od 4V. Ne previse zahtevni korinici ovaj nedostatak nece ni primetiti, ja ga nisam primetio dok nisam poceo da merim, ali opet se vracam na onu pricu – nesto sto ovoliko kosta…

na kraju, evo i malo fotografija ovih baterija koje stvarno lepo izgledaju

Namerno sam za kraj ostavio fotografije pored innokin CLK, gde se moze videti da je CLK sa 800mAh identicnih dimenzija kao aspire 650. CLK takodje ima plivajuci plus, stabilnije radi, ima micro USB konektor, funkcionalnu indikaciju napunjenosti na tasteru, 150mAh vise, pa i ako nema SS konektore mislim da je mnogo bolja kupovina, jer po slicnoj ceni dolazi u pakovanju sa iClear i16d klirom i jos po nekim korisnim dodacima. Sve u svemu, mislim da je ovaj proizvodjac malo precenio svog prvenaca i da ce jos morati da poradi na njemu ako zeli da prodje na trzistu.

Autor: LiberPrint

Za više detalja posetite naš forum.

Komentariši